Kiedy jesz pikantne potrawy, możesz mieć wrażenie, że twoje usta lub czubek głowy eksplodują. Jednak jedzenie pikantnych potraw zwykle nie powoduje poważnych długotrwałych skutków.
Chociaż papryka często dodaje irytującego efektu do wielu produktów spożywczych, jeden związek w papryce, kapsaicyna, może w rzeczywistości przynosić korzyści zdrowotne, a nie skutki uboczne.
Pikantne jedzenie – skutki żołądkowo-jelitowe
Ponieważ twój przewód pokarmowy jest najbardziej wrażliwy na ciepło podczas jedzenia pikantnych potraw, możesz być najbardziej zaniepokojony wpływem na usta, żołądek i jelita. Nawet jeśli wydaje się, że twoje usta i żołądek płoną po zjedzeniu ostrej papryki, w rzeczywistości tak nie jest.
Kapsaicyna w papryczkach chili aktywuje uwalnianie substancji, związku pośredniczącego w bólu i pieczeniu. Niektóre przyprawy, takie jak musztarda i chrzan, mogą w rzeczywistości powodować uszkodzenie tkanek. Pikantne potrawy nie powodują zgagi ani wrzodów, ale mogą pogorszyć oba stany. Woda nie gasi dobrze ciepła, jeśli czujesz pieczenie w ustach i żołądku, to dlatego, że olejki pieprzowe zawierają pikantne składniki. Oleje słabo rozpuszczają się w wodzie; zamiast tego spróbuj pić mleko.
Pikantne jedzenie i trawienie
Przez długi czas ogólne postrzeganie pikantnych potraw i trawienie powstrzymywało ludzi przed próbowaniem takiego jedzenia. W rzeczywistości przez lata pikantne potrawy były obwiniane za wiele problemów trawiennych, w tym: podrażnienie przewodu pokarmowego, wrzody, biegunkę i wymioty. Za te problemy obwinia się pikantne jedzenie, ponieważ może powodować ból i skurcze żołądka. Nauka wykazała, że naprawdę trzeba unikać ostrych potraw tylko wtedy, gdy organizm ich nie lubi lub jeśli masz już problemy trawienne, takie jak zespół jelita drażliwego lub refluks.
Korzyści zdrowotne pikantnych potraw
Wszystko to oznacza, że pikantne jedzenie może wspomagać trawienie i zapewniać korzyści zdrowotne na wiele innych sposobów.
- Długość życia. Niektóre badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą pikantne potrawy 6 lub 7 razy w tygodniu, mają mniejsze ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
- Leczenie wrzodów. Ludzie szybko obwiniają pikantne potrawy za wrzody, ale w rzeczywistości wrzody są zwykle powodowane przez bakterie lub stosowanie pewnych leków. Tłumiąc produkcję kwasu w żołądku, pikantne potrawy mogą faktycznie pomóc w zapobieganiu wrzodom lub promować lepsze gojenie.
- Walka z rakiem. W niektórych badaniach wykazano, że kapsaicyna hamuje wzrost niektórych komórek rakowych bez szkody dla zdrowych komórek.
- Odchudzanie. Badania wykazały, że pikantne potrawy pomagają zmniejszyć apetyt i zwiększyć wydatek energetyczny.
- Poprawiona odporność. Ponieważ pikantne potrawy pomagają zmniejszyć stan zapalny w jelitach i przewodzie pokarmowym, mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy i pomóc mu w prawidłowym funkcjonowaniu.
- Lepszy nastrój. Jeśli po zjedzeniu pikantnego jedzenia czujesz pieczenie w jamie ustnej i gardle, stymuluje to uwalnianie endorfin, które wywołują uczucie przyjemności.
- Lepsze zdrowie serca. Pikantne potrawy mogą również poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie stanu zapalnego, głównego czynnika ryzyka chorób serca. Badania wykazały również, że pikantne potrawy poprawiają krążenie, obniżają ciśnienie krwi, a nawet mogą obniżać poziom cholesterolu.
- Ból. Jedzenie pikantnych potraw może również pomóc złagodzić ból, dlatego kapsaicyna jest często stosowana w kremach do stosowania miejscowego.
Przepisy na ostre potrawy znajdziesz w portalu https://kulinarnesmaki.pl/.