Czy jedzenie jajek jest zdrowe?

Jajka stały się zaskakująco kontrowersyjnym jedzeniem na przestrzeni lat. Choć mogą wydawać się łagodnym i niedrogim źródłem białka, istnieje wiele dezinformacji na temat ich odżywiania.

W latach, w których diety niskotłuszczowe były modne, jaja były oczerniane. Teraz, gdy tłuszcz wrócił do mody (pomyśl: dieta ketonowa), wydają się mniej polaryzujące. Nie wspominając o tym, że jajka są jednym z najtańszych białek w sklepie spożywczym, kosztującym tylko 14 centów za porcję w wielu dużych sklepach detalicznych. Mogą trwać w lodówce do pięciu tygodni, więc nie musisz się martwić, że zepsują się tak szybko, jak inne rodzaje białka, takie jak mięso, ryby lub drób.

Jajka – czy warto je jeść?

Codzienna zamiana jajka zamiast innego, droższego białka może pomóc zaoszczędzić pieniądze i ograniczyć marnowanie żywności.

Ponadto jajka są tak wszechstronne, że można je wykorzystać we wszystkim, od frittaty na śniadanie po szakszuka na kolację (i nie zapomnij o wypiekach!). Ale czy jajka są rzeczywiście zdrowe? A co się stanie, jeśli będziesz je jeść codziennie? Oto, co nauka mówi o tym, co spożywanie jajka dziennie robi z twoim ciałem w czasie. Chociaż są w małym i niedrogim opakowaniu, jajka mają imponujący cios odżywczy. Jedno duże jajko zawiera około 70 kalorii, 6 gramów białka, 5 gramów tłuszczu i 0 gramów węglowodanów.

W szczególności żółtko jest źródłem ważnych składników odżywczych, takich jak witamina B12, witamina D i cholina, które są ważne, aby pomóc naszemu organizmowi przetwarzać żywność w energię, którą możemy wykorzystać. Jajka są dobrym źródłem kilku witamin z grupy B, w tym witamin B2, B5 i B12. Wszystkie te składniki odżywcze pełnią kilka funkcji w organizmie, w tym utrzymanie zdrowej skóry i włosów.

źródło: https://faktyonline.pl/ – portal o zdrowym odżywianiu i nie tylko